Weekly Pulse #15: Veckovis marknadsöversikt

Marek Matoušek, 5 min lezen
Bijgewerkt: 17 juni, 2024

weekly pulse #3

Kryptomarknaden

Introduktion till

en senaste veckan på kryptovalutamarknaden har varit fylld av anmärkningsvärda händelser, från Donald Trumps stöd för Bitcoin-gruvdrift till förväntningarna kring lanseringen av Ethereum (ETH) börshandlade fonder (ETF:er). Under tiden mötte Curve Finance ett betydande bakslag, och MicroStrategy fortsatte att dubbla ner på sin Bitcoin-investeringsstrategi. Låt oss dyka in i detaljerna i dessa händelser och deras potentiella inverkan på marknaden.

Trumps stöd ökar Bitcoin-gruvindustrin

I en överraskande vändning träffade USA:s tidigare president Donald Trump framstående personer inom Bitcoin-gruvindustrin, inklusive representanter från CleanSpark, Riot Platforms, Marathon Digital och Fidelity. Trumps positiva uttalanden om sektorn har mötts med entusiasm från de närvarande nyckelpersonerna, som uttryckte sitt stöd för hans uppbackning av branschen. Detta stöd kan potentiellt driva ytterligare tillväxt och investeringar i Bitcoin mining, eftersom det får erkännande från högprofilerade individer.

Ethereum ETF:er: Ett gissningsspel om lanseringsdatum

Lanseringen av Ethereum ETF:er har varit ett ämne för mycket spekulation, med varierande förutsägelser om när de kan bli tillgängliga. Medan vissa analytiker ursprungligen förutspådde en lansering i slutet av juni, antydde SEC-ordföranden Gary Genslers kommentarer vid en utfrågning i senatens bankkommitté den 13 juni att godkännanden kunde ta månader. Konsensus har dock sedan dess skiftat, och vissa förutspår nu en lansering så tidigt som den 2 juli. Den strömlinjeformade processen, tack vare lärdomar från Bitcoin ETF-ansökningar, har bidragit till denna uppdaterade tidslinje. I väntan på lanseringen kommer det att bli intressant att se hur ETH presterar på marknaden och inflödena under dagarna efter ETF:ernas introduktion.

Curve Finance grundare står inför betydande likvidationer

Curve Finance, ett framstående decentraliserat finansprotokoll (DeFi), upplevde ett stort bakslag den här veckan när dess grundare, Michael Egorov, stod inför betydande likvidationer. Egorov hade lånat nästan 100 miljoner dollar i stablecoins mot 140 miljoner dollar i CRV, protokollets ursprungliga token. Som ett resultat sjönk CRV: s pris med 30% och Egorov förlorade över 100 miljoner CRV-tokens. Trots detta är Egorov fortsatt engagerad i att bygga Curve och planerar att fokusera på att förbättra protokollets utlånings- och upplåningsprodukter. Händelsen har utlöst debatt inom samhället, där vissa ifrågasätter Egorovs motiv. Fredagen markerade dock den största låsningsdagen för CRV på flera månader, vilket indikerar att många tror att det värsta är över för Curve Finance.

MicroStrategy ökar erbjudandet av Bitcoin-investeringar

MicroStrategy, ledd av Michael Saylor, har varit en framstående förespråkare för Bitcoin-investeringar. Förra veckan tillkännagav företaget en höjning på 500 miljoner dollar för att investera i Bitcoin, som sedan dess har ökat med ytterligare 200 miljoner dollar. Saylors engagemang för Bitcoin förblir orubbligt, vilket framgår av hans senaste kommentarer vid en konferens i Prag. Han betonade att människor kan tveka att köpa Bitcoin till 950 000 dollar och sedan missa möjligheten att investera under en dipp på 700 000 dollar. Saylor nämnde till och med en potentiell prislapp på 8 miljoner dollar för Bitcoin i en avlägsen framtid, beroende på fiatvalutans tillstånd. Även om detta kan verka absurt högt, visar det hans långsiktiga övertygelse i kryptovalutan.

Men…

Den senaste veckan på kryptovalutamarknaden har präglats av betydande utveckling, från högprofilerade stöd till förväntan på nya investeringsfordon. I takt med att marknaden fortsätter att utvecklas kommer det att vara avgörande att övervaka effekterna av dessa händelser på priserna och antagandet av olika kryptovalutor. Med den potentiella lanseringen av Ethereum ETF:er och den pågående debatten kring Curve Finance kommer de kommande veckorna sannolikt att ge ytterligare spänning och volatilitet till kryptorummet.

Äldre marknader

Europeisk oro sänker börserna

Europeiska aktier hade sin sämsta vecka sedan oktober på grund av politisk instabilitet i Frankrike, som utlöstes av president Macrons tillkännagivande av ett snabbt parlamentsval. Stoxx 600 sjönk med 0,8%, och franska CAC 40-indexet raderade sina vinster från 2022. Franska storbanker som BNP Paribas och Societe Generale rapporterade betydande förluster när investerare blev försiktiga med en lös finanspolitik om Marine Le Pens högerextrema parti Nationella rallyt skulle få makten. Turbulensen ökade premien på fransk skuld i förhållande till tysk, vilket påminner om krisen i euroområdet 2011. Euron föll också till sin lägsta nivå mot dollarn sedan april.

Trots oron är de fundamentala faktorerna fortsatt starka

Även om de europeiska marknaderna drabbades av politisk nervositet är de underliggande företagsvinsterna och den ekonomiska tillväxten fortsatt robusta. Blandad handel i Asien såg MSCI Asia Pacific-indexet sjunka på grund av förluster i Australien och Kina, medan Japans Nikkei-index återhämtade sig. Förväntningar om framtida räntehöjningar från Bank of Japan försvagade initialt yenen innan förlusterna minskade. Viktiga datapunkter denna vecka inkluderar kommentarer från Chicago Fed President Austan Goolsbee och University of Michigan’s konsumentsentimentundersökning, vilket ger ytterligare ledtrådar till hälsan i den amerikanska ekonomin.

Lugn efter stormen “Triple Witching”

Trots volatilitetsgnistor före semestern från fredagens “triple witching”-händelse, där aktieoptioner, indexterminer och indexoptioner löpte ut samtidigt, började den nya handelsveckan lugnt. Även om de amerikanska aktieterminerna backade något förväntar sig marknaderna att det positiva momentumet från förra veckans inflationsdata kommer att fortsätta. Både S&P 500 och Nasdaq 100 nådde rekordhöga nivåer förra veckan efter att maj månads oförändrade tillväxt i konsumentprisindex antytt att inflationstrycket håller på att avta.

Måttlig inflation ger stöd åt aktier

Maj månads oförändrade konsumentprisindex antydde att den värsta inflationen kan vara över, vilket lyfte S&P 500 och Nasdaq till nya höjder. Den långsammare tillväxten i energi- och transportkostnader drev inflationslättnaden när investerare hoppades på en “mjuklandning” för ekonomin. Den entusiasm som följde efter KPI dämpades något när Fed dämpade förväntningarna på framtida räntesänkningar och betonade behovet av ytterligare data innan man justerar sin policyhållning. Trots detta kvarstår förhoppningarna om att inflationstoppen har passerats, vilket ger aktierna mer utrymme att klättra.

Storbritannien förbereder sig för räntesänkningar

På andra sidan Atlanten förbereder sig de brittiska marknaderna inför torsdagens möte med Bank of England. Även om en räntehållning allmänt förväntas, kan den senaste tidens ekonomiska försämring leda till ökat övervägande av nedskärningar bland beslutsfattarna. Månadens inflationsdata underskattade pristillväxten, vilket signalerar att framtida ökningar kan bli större än väntat. Trots oro för recession uppgraderade Internationella valutafonden Storbritanniens ekonomiska tillväxtprognos för 2023 på grund av en stark arbetsmarknad. Trots detta kan volatilitet påverka brittiska tillgångar denna vecka beroende på eventuella hökaktiga signaler från BOE.